Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(3)
Form of Work
Książki
(3)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
unknown
(3)
Branch
Filia w Zawadzie Książęcej
(2)
Filia w Babicach
(1)
Author
Curwood James Oliver (1878-1927)
(1)
Curwood James Oliver. Łowcy wilków
(1)
Curwood James Oliver. Łowcy złota
(1)
Dołęga Mostowski Antoni (1809?-1876)
(1)
Marlicz Jerzy (1898-1980). Łowcy przygód
(1)
Pospieszyńska Katarzyna
(1)
Year
1980 - 1989
(3)
Time Period of Creation
1945-1989
(2)
1901-2000
(1)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Audience Group
Młodzież
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(3)
Literatura amerykańska
(1)
Subject
Awans społeczny
(1)
Bezrobotni
(1)
Gotowanie
(1)
Kariera
(1)
Kucharstwo
(1)
Myśliwi
(1)
Nikodem Dyzma (postać fikcyjna)
(1)
Potrawy
(1)
Powieść polska
(1)
Przyjaźń
(1)
Łowiectwo
(1)
Subject: time
1901-2000
(1)
Subject: place
Kanada
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(1)
Powieść
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
3 results Filter
Book
In basket
Oddajemy do rąk Czytelników całą trylogię "Łowców", której poszczególne części zwykle wydawano oddzielnie. Choć dwie pierwsze książki, tj. "Łowcy wilków" i "Łowcy złota", wyszły spod pióra Jamesa Olivera Curwooda, a "Łowcy przygód" napisał tłumacz jego dzieł, Jerzy Marlicz, który podjął zamysł autorski przedwcześnie zmarłego Curwooda, wszystkie części stanowią integralną całość. Łączą je osoby głownych bohaterów, którzy w ostatniej części także przeżywają niezwykłe przygody, zasygnalizowane już we wcześniejszych tomach. Łowcami wilków, złota, przygód są młodzi przyjaciele i Mukoki - stary Indianin, doskonały myśliwy oraz znawca pięknych, ale pełnych niespodzianek kanadyjskich lasów. Przeżywają oni wiele mrożących krew w żyłach przygód, które warto poznać.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia w Babicach
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 82-93 III Prz, 82-93IIIPrz (2 egz.)
Book
In basket
Kariera Nikodema Dyzmy / Tadeusz Dołęga Mostowicz. - Wydanie VII - Warszawa : Zrzeszenie Księgarstwa, 1983. - 319, [1] strona ; 21 cm.
Skandalizująca książka, która stała się legendą, a jej bohater symbolem prostaka i ignoranta bezwzględnie pnącego się na wyżyny społeczne po szczeblach kariery. Niezwykle odważna i celna satyra na skorumpowane i cyniczne warszawskie elity polityczne końca lat dwudziestych XX wieku. Nikodem Dyzma, bezrobotny urzędnik pocztowy z prowincji, przybywa do Warszawy w poszukiwaniu pracy. Zrządzeniem losu znajduje na ulicy zaproszenie na raut dla dyplomatów i osób z wyższych sfer. Omyłkowo uznany za ważnego gościa, zostaje wpuszczony do środka, gdzie daje pokaz obcesowego zachowania. Przynosi mu to nie tylko poklask i uznanie zebranego towarzystwa, ale i otwiera drzwi do oszałamiającej kariery... [Źródło: lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia w Zawadzie Książęcej
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Book
In basket
Przygoda kulinarna / Katarzyna Pospieszyńska. - Wydanie I - Warszawa : Zrzeszenie Księgarstwa, 1987. - 427, [5] stron : rysunki (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Książka ta przedstawia wybór egzotycznych potraw, które wywodzą się z pozaeuropejskich kręgów kulturowych. Są to potrawy nie tylko najlepsze smakowo, ale również takie, których przyrządzanie nie sprawi nam trudności. Ponadto smak, a nawet wygląd tych potraw może być dla wielu dużą i przyjemną niespodzianką. Poza typowymi dla książek kucharskich prezentacją poszczególnych potraw (jest ich kilkaset) i sposobem ich przygotowania, w książce znajdują się również ciekawostki dotyczące zwyczajów kulinarnych egzotycznych dla nas narodowości. Na przykład proszony lub świąteczny obiad chiński składa się obowiązkowo z zupy i ryżu oraz z dodatkowych potraw, których musi być o jedno danie mniej niż biesiadników - dla 6 osób podaje się 5 potraw, jedną zupę i ryż. Autorka przedstawia też w skrócie ciekawostki z historii kuchni europejskiej. Pisze, że w dawnych czasach mistrzowie kuchni francuskiej nabijali czerwone grzebienie kogutów na ozdobne rożenka i używali ich do upiększenia wystawnych potraw. Z kolei potrawą dawnej kuchni angielskiej był placek z... gawronów. Wprawdzie można go skosztować i dzisiaj, ale tylko na wsi i tylko wtedy, gdy zdenerwowany dokuczliwością tych ptaków gospodarz chwyci za strzelbę, i o ile gospodyni nie zapomniała przepisów swojej babki. [Źródło:lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Filia w Zawadzie Książęcej
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 641 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again