Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(73)
Forma i typ
Książki
(69)
Poradniki i przewodniki
(34)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Fotografie
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Czasopisma
(2)
Proza
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
nieokreślona
(38)
dostępne
(37)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia w Nędzy
(37)
Filia w Zawadzie Książęcej
(16)
Filia w Babicach
(25)
Autor
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Bourdain Anthony (1956- )
(2)
Faryna Monika
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Amsterdamski Piotr (1955-2008)
(1)
Andrzejewska Agnieszka Tłumaczenie
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Bangert Elisabeth
(1)
Bator Julita
(1)
Bednarska Agnieszka (1973- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Bosacka Katarzyna (1972- )
(1)
Bourdain Anthony (1956- ). Kill grill
(1)
Briceag Tatiana
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brodnicki Pascal (1976- )
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Błońska Katarzyna
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Chomicz Aleksandra
(1)
Cordain Loren (1950- )
(1)
Drzewoszek Julia
(1)
Eastwood Harry
(1)
Erskine Gizzi
(1)
Fajkowska Helena
(1)
Franke Małgorzata
(1)
Fung Jason
(1)
Garrett Toba
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Grzymska Maria
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Górecka Agnieszka
(1)
Gładyszewska Maria
(1)
HORI MASAKAZU
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Harna Robert
(1)
Henley Sal
(1)
Hodzyńska Joanna
(1)
Hładki Cezary
(1)
Idźkowska Jolanta
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Janicka-Gruca Małgorzata
(1)
Jefford Andrew
(1)
Juda Monika
(1)
Kauka Mascha
(1)
Kierebiński Czesław
(1)
Klemp Kathrin
(1)
Kliszczakowska Halina
(1)
Kocięcka Karolina
(1)
Konieczny Jacek
(1)
Konopka Maciej
(1)
Kruszewska Katarzyna
(1)
Kubera Marcin
(1)
Kunz Bircher Ruth
(1)
Kłossowska Jadwiga
(1)
Lamot Wioletta
(1)
Lawson Nigella (1960- )
(1)
Le Cordon Bleu
(1)
Lesz Anna Lena
(1)
Littlefield Cynthia (1956- )
(1)
Makowiecka Kasia
(1)
Mazur Patrycja
(1)
Mańkowski Jerzy
(1)
Michalak Agata
(1)
Michell Sophie
(1)
Mirońska Małgorzata
(1)
Modzelewska Eliza
(1)
Moran Michel
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(1)
Naczyńska Zuzanna
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Niemann Christina
(1)
Ochman Paweł
(1)
Oetker August
(1)
Ohsawa Georges (1893-1966)
(1)
Piotrowska Bogna
(1)
Piotrowska Katarzyna
(1)
Piątkowska-Wolska Zofia
(1)
Pluszka Adam
(1)
Poggenpohl Gerhard
(1)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(1)
Poznański Juliusz
(1)
Pyszkowska Kazimiera
(1)
Reda Anna
(1)
Rykowska Magdalena
(1)
Sadowska Danuta
(1)
Samborska Małgorzata (tłumacz)
(1)
Schmaltz Joanne
(1)
Sezanowicz-Winiarska Małgorzata
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Sochacka Stanisława
(1)
Stacey Jenny
(1)
Stefaniak Monika
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(9)
1980 - 1989
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(46)
1901-2000
(12)
1945-1989
(9)
1989-2000
(8)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(71)
Język
polski
(69)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dorośli
(43)
Młodzież
(7)
Dzieci
(4)
14-17 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(35)
Literatura niemiecka
(10)
Literatura amerykańska
(8)
Literatura angielska
(4)
Literatura francuska
(1)
Temat
Gotowanie
(19)
Kulinaria
(16)
Kucharstwo
(11)
Ciasta
(10)
Odżywianie
(8)
Przepisy kulinarne
(8)
Zdrowe odżywianie
(7)
Jedzenie (czynność)
(6)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(6)
Potrawy
(5)
Desery
(4)
Kucharze
(4)
Warzywa
(4)
Żywność
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Babeczki i muffiny
(2)
Bourdain, Anthony (1956- )
(2)
Dania
(2)
Dietetyka
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Obiad
(2)
Odchudzanie
(2)
Otyłość
(2)
Posiłki (jedzenie)
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Słodycze
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Święta
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Artykuły konsumpcyjne
(1)
Białka
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Ciasta drożdżowe
(1)
Ciasta z owocami
(1)
Cukrzyca
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Dieta
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Domowe Przepisy
(1)
Dzieci
(1)
Długowieczność
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Herbata
(1)
Higiena
(1)
Jakość żywności
(1)
Kaloryczność dań
(1)
Kobieta
(1)
Kolacja
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Księżniczki i królewny (postacie fikcyjne)
(1)
Kuchnia naturalna
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kultura
(1)
Kultura stołu
(1)
Makaron
(1)
Makrobiotyka
(1)
Menopauza
(1)
Mięso
(1)
Mleko
(1)
Mąka bezglutenowa
(1)
Młodość
(1)
Napoje
(1)
Nasiona
(1)
Natura
(1)
Obiady
(1)
Oszczędność
(1)
Owoce
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Pierniki
(1)
Pomoc domowa
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Produkty mleczne
(1)
Przyrządzanie potraw
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Ryż
(1)
Styl życia
(1)
Superbohaterowie
(1)
Sushi
(1)
Tapas
(1)
Torty
(1)
Tradycja
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(4)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Gatunek
Książka kucharska
(27)
Przepisy kulinarne
(26)
Poradnik
(19)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Kucharstwo
(4)
Czasopismo kulinarne
(2)
Pamiętniki amerykańskie
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Autobiografia
(1)
Czasopismo polskie
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Szkic literacki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(378)
Medycyna i zdrowie
(203)
Religia i duchowość
(197)
Biologia
(173)
Psychologia
(145)
Kulinaria
(73)
Socjologia i społeczeństwo
(141)
Edukacja i pedagogika
(119)
Literaturoznawstwo
(80)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(77)
Podróże i turystyka
(72)
Kultura i sztuka
(61)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(61)
Fizyka i astronomia
(58)
Hobby i czas wolny
(56)
Rozwój osobisty
(53)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(52)
Geografia i nauki o Ziemi
(51)
Etnologia i antropologia kulturowa
(41)
Filozofia i etyka
(35)
Językoznawstwo
(34)
Ochrona środowiska
(32)
Styl życia, moda i uroda
(29)
Chemia
(19)
Kultura fizyczna i sport
(19)
Matematyka
(18)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(17)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(16)
Inżynieria i technika
(15)
Nauka i badania
(15)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(14)
Praca, kariera, pieniądze
(14)
Dom i ogród
(13)
Informatyka i technologie informacyjne
(9)
Rolnictwo i leśnictwo
(9)
Architektura i budownictwo
(8)
Archeologia
(7)
Media i komunikacja społeczna
(7)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(3)
Transport i logistyka
(2)
Afryka
(1)
Biografie
(1)
Dowcipy
(1)
Dzień Matki
(1)
Etnografia i antropologia
(1)
Kobieta
(1)
Kucharstwo
(1)
Pedagogika
(1)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(1)
Religia
(1)
Sport
(1)
Wakacje
(1)
Wydawnictwo dla dzieci i młodzieży
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
73 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : menu wielokrotne / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Publicat, 2007. - 112 stron : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
"Kuchnia polska. Menu wielokrotne" - to książka kucharska, która pozwala bez wysiłku zaplanować i przygotować rodzinny obiad 3-daniowy. Podział stron na 3 osobne moduły - zupy i surówki, dania główne, ciasta i desery - pozwala dowolnie skomponować dania obiadowe, np. kotlety mielone możesz zestawić z zupą pomidorową i sernikiem na deser, a innym razem z rosołem i lodami. Wygodna oprawa ze spiralką - sprawia, że książka łatwo się otwiera, a strony nie "przewracają się" podczas gotowania. Do tego praktyczne informacje: - stopień trudności, liczba porcji, czas przygotowania, kaloryczność potraw i koszt wykonania - kolorowe fotografie przy każdym przepisie - przelicznik miar ułatwiający pracę w kuchni źródło opisu: www.poczytaj.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Ponad 50 przepisów na wspaniałe pachnące ciasta - dla całej rodziny, przyjaciół i gości - które można z powodzeniem wykonać samodzielnie. Obok receptur klasycznej szarlotki i sernika znajdują się też nowe pomysły. Dla początkujących w pierwszej części książki zawarto opisy wykonania krok po kroku wszystkich rodzajów ciast, wzbogacone 34 fotografiami. W przepięknie ilustrowanej książce są przepisy na ciasta kruche, biszkoptowe, drożdżowe z owocami, z kremem i bitą śmietaną, lukrem i galaretką. źródło opisu: www.weltbild.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorka podpowiada, które produkty są bezpieczne, a których trzeba unikać. Podaje też proste przepisy na tanie i zdrowe potrawy, ktore możesz przygotować z artykułów dostepnych w pobliskim sklepie. Już teraz możesz zrobić pierwszy krok na nowej drodze życia bez chemii. A dalej będzie już tylko zdrowiej [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Zawadzie Książęcej
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chleb bezglutenowy i inne wypieki / Bednarska Agnieszka - Bielsko-Biała ; Pascal sp. z o.o. , 2021 - 272 strony ; 20 cm.
Początki przygody z bezglutenowymi wypiekami zwykle nie są łatwe. Pieczywo bez dodatku tradycyjnych mąk często wychodzi twarde lub mało wyrośnięte, a czasem zwyczajnie niesmaczne. Wszystkie smaki i kształty nieudanego pieczywa przerobiła na sobie Aga Bednarska, autorka bloga bezglutenowejadlo.pl. Mimo tego nie poddała się i uparcie zmierzała do jednego celu – upiec pyszny, pozbawiony glutenu chleb! Jej książka to efekt wielu lat zdobywania wiedzy, zgłębiania technologii piekarskich i właściwości bezglutenowych mąk. W prosty i przystępny sposób podaje w niej wszystko, co musisz wiedzieć, by cieszyć się doskonałymi i zdrowymi wypiekami! Otwórz swoją domową piekarnię już dziś!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Zawadzie Książęcej
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 641 (1 egz.)
Filia w Babicach
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dieta życia Cztery pory roku / Maja Błaszczyszyn. - Warszawa : "Spar", 1991. - 143 strony: fotografie kolorowe ; 20 cm.
Książka kucharska z podziałem na pory roku, przepisy oparte na diecie rozdzielnej (źródło: Lubimyczytać.pl).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa dieta dla dzieci od 6. miesiąca do 5. roku życia Niejedna mama zastanawia się, jak żywić dziecko - tak, aby dostarczyć maluchowi wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska przygotowały prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci. W książce Uczta dla maluszka znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o żywieniu dziecka, a także odpowiednio zbilansowane i smaczne posiłki dla najmłodszych - od chwili wprowadzenia pierwszych pokarmów do 5. roku życia. Wszyscy znamy to powiedzenie "Czym skorupka za młodu nasiąknie..." Tylko czasami zachodzimy w głowę jak to zrobić, żeby ta skorupka w ogóle zaczęła nasiąkać, skoro nie chce próbować nowych smaków, skoro zamiast warzyw i owoców domaga się głośno i dobitnie cukierka lub kawałka czekolady. Nie pozjadałyśmy z Kasią wszystkich rozumów, ale przerabiałyśmy (i w dalszym ciągu przerabiamy...) to we własnych domach. Staramy się kształtować nawyki żywieniowe naszych dzieci. Z różnym skutkiem. Marzy mi się, żeby nasza książka stała się podpowiedzią dla wszystkich innych mam, tatusiów oraz innych opiekunów. Żeby łatwiej było przygotować prawdziwą ucztę dla maluchów, a nie zgotować im piekło związane z traumą pierwszych posiłków. - Monika Mrozowska źródło opisu: książka źródło okładki: merlin.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.562 (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Miesięcznik
1994, nr 1 (grudzień)-.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Miesięcznik kulinarny, który łączy tradycję z nowoczesną formą. Znajdziemy w nim sprawdzone przepisy na najlepsze dania i apetyczne fotografie kulinarnych dzieł. Magazyn powstaje przy współpracy z zawodowymi kucharzami oraz blogerami kulinarnymi. Przy wszystkich zdjęciach dań przyrządzonych według redakcyjnych receptur pracują zawodowi fotografowie oraz styliści żywności, dzięki czemu czytelnicy zyskują gwarancję rzetelności każdego przepisu. Każdy numer zapewnia niepowtarzalne doznania – najpierw dla oka, później dla podniebienia – i daje radość z gotowania dla siebie i bliskich osób. W środku znajdziemy sezonowe przepisy na przystawki, sałatki, zupy, dania główne oraz desery – z kuchni polskiej oraz kuchni całego świata, pełen smaku wywiad z gwiazdą – aktorem, pisarzem, podróżnikiem lub kucharzem i kulinarny reportaż z różnych zakątków świata. [Źródło: empik.com]
Ostatnio wpłynęły zeszyty:
Wypożyczalnia w Nędzy: 2021 nr 3 (315), nr 4 (316), nr 5 (317), nr 6 (318), nr 7 (319), nr 8 (320), nr 9 (321), nr 10 (322), nr 11 (323), nr 12 (324), 2022 nr 1 (325)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, co jesz? : leksykon dobrych zakupów / Kasia Bosacka. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2019. - 336 stron : ilustracje ; 21 cm.
Egzotyczne oleje, które cudownie leczą raka, jagody pożerające tkankę tłuszczową we śnie, napoje oczyszczające krew, sproszkowane wodorosty odpędzające złe moce. Media, a zwłaszcza internet, pełne są mitów na temat żywności i żywienia, zachęt do jedzenia pączków z buraków, „kotletów” z kaszy manny czy picia kawy z olejem kokosowym. Czas na porządek w tym śmietniku informacyjnym! "Czy wiesz, co jesz? Leksykon dobrych zakupów" Katarzyny Bosackiej pomoże odnaleźć się w zalewie opinii i masie produktów, by robić racjonalne, zdrowe i tanie zakupy. Dowiesz się z niego m.in., że olej kokosowy jest gorszy niż smalec, mleko sojowe czy migdałowe nigdy nie zastąpi krowiego, a gluten jest… pyszny i zdrowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Babicach
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią („zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor książki był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował "Fizjologię smaku", która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia w Zawadzie Książęcej
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po prostu gotuj! : część 2 / Pascal Brodnicki ; fot. Cezary Hładki. - Warszawa : Media.worxx, cop. 2007. - 191, [1] strona : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Po prostu gotuj! Część 2 to najnowsza książka Pascala Brodnickiego, autora takich kulinarnych bestsellerów jak: "Po prostu gotuj", oraz "Po prostu mi to ugotuj". Smakuje mu kuchnia polska, śródziemnomorska( przede wszystkim prowansalska, hiszpańska, włoska) i azjatycka ( z Wietnamu, Indii, Malezji. Indonezji i Tajlandii) oraz solidne mięsne dania teksańsko-meksykańskie. Znajdziecie w niej ulubione przepisy Pascala na każdą okazję.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia w Babicach
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Literatura w Spódnicy ; 3)
Książka zawiera przepisy kulinarne, prawie wszystkie osobiście przyrządzane przez autorkę : tanie i drogie, proste i skomplikowane, słowem : dla każdego. Wśród delicji serwowanych przez pisarkę znalazły się m. in. kaczka po pakistańsku, potrawka z królika w sosie koperkowym, kartoflanka z zacierkami, zraziki różne w sosie chrzanowym, sałatka z krewetek i parówki w sosie pomidorowym. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa kuchnia domowa / Romana Chojnacka. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, cop. 2006. - 219 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Książka kucharka, która pomoże przygotować zdrowe, smaczne i pełnowartościowe dania dla Ciebie i Twojej rodziny. Zdrowa kuchnia - zdrowe życie! - ponad 200 przepisów umożliwiających skomponowanie zróżnicowanych posiłków - każda potrawa przedstawiona na kolorowej fotografii, dzięki czemu jeszcze przed jej przygotowaniem zobaczysz, jak smakowicie wygląda - praktyczne wskazówki dotyczące wartości odżywczych i kalorycznych, pomagające kontrolować to, co jemy - porady dietetyczne, m.in. dla osób odchudzających się, rekonwalescentów, kobiet w ciąży - dostosowujesz dania do swoich potrzeb [Źródło:lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy jednogarnkowe : 111 przepisów / Aleksandra Chomicz. - Wydanie I - Warszawa : Prószyński i S-ka, 1999. - 95, [1] strona : fotografie kolorowe ; 21 cm.
(Biblioteczka Poradnika Domowego)
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Pomimo coraz większej ilości restauracji, barów i "fast food'ów", kuszących daniami różnych kuchni świata, większość z nas woli jedzenie domowe. Wiele rodzin, czy raczej pań domu, ma jednak spory problem: jak pogodzić ciągły brak czasu z chęcią przygotowania domowego posiłku. Rozwiązaniem tego kłopotu są dania jednogarnkowe. Autorka podaje 111 przepisów na smaczne potrawy mięsne i wegetariańskie, które łączy to, że dadzą się przyrządzić w czasie od kilku do - co najwyżej - kilkudziesięciu minut.[Źródło:lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa, pyszna i prosta dieta naszych paleolitycznych przodków. Książka dra Cordain Dieta paleo posiada ponad 100 przepisów i sześciotygodniowe plany żywieniowe. W Stanach Zjednoczonych słowo "Paleo" weszło do kultury masowej. Dieta zdobyła popularność nie tylko u zwolenników odchudzania, ale i sportowców oraz lekarzy, a także dietetyków, którzy zaakceptowali ją ze względu na jej szeroki wpływ terapeutyczny. Istnieje bardzo niewiele chorób przewlekłych, które nie reagują pozytywnie na "dietę przodków". Wyjątkowość paleo diety polega również na tym, że nie wymyślił jej żaden śmiertelnik. Do diety tej gatunek ludzki jest przystosowany genetycznie. To sposób odżywiania naszych przodków, którzy zajmowali się zbieractwem i łowiectwem. Sposobu odżywiania naszych przodków nie skomplikowały jeszcze wtedy rolnictwo, hodowla zwierząt, technologia i metody przetwarzania żywności. Tak jak wówczas, tak i dzisiaj najlepszym zdrowiem cieszymy się, gdy jemy chude mięso, owoce morza, świeże owoce i warzywa – kosztem zbóż, nabiału, rafinowanego cukru, rafinowanych olejów i przetworzonej żywności. Paleolityczni łowcy-zbieracze byli średnio o 10 do 15 cm wyżsi niż starożytni rolnicy, mieli mocniejsze kości, zdrowsze uzębienie i, pomijając wypadki wynikające z ich niebezpiecznego trybu życia, również żyli dłużej. Myśliwi-zbieracze nie byli grubi i mieli bardzo niski wskaźnik zachorowalności na takie schorzenia z grupy choroby systemu odpornościowego, jak artretyzm czy cukrzyca. Dr Loren Cordain – profesor Colorado State University, ekspert w dziedzinie diety paleolitycznej, to jedna z największych sław nauki w dziedzinie badania diety naszych pra-przodków, a jego Dieta paleo to raczej sposób życia niż seria nakazów i zakazów dotyczących jedzenia. Dietetycy promujący dietę paleo namawiają do porzucenia sal gimnastycznych i siłowni na rzecz ruchu na świeżym powietrzu. Spacery, bieganie i górskie wycieczki to idealne przykłady - to właśnie robili nasi przodkowie! A co się jada w stylu paleo? Paleo dieta zawiera produkty, które ludzie mogli upolować: mięso, ryby, owoce morza oraz produkty, które mogą być uzyskane od zwierząt lub z ziemi: jajka, owoce, orzechy, nasiona, warzywa, grzyby, miód, zioła i przyprawy. Zaleca się jeść tylko to najchudsze mięso, bez jakichkolwiek dodatków oraz dziczyznę, ponieważ w tamtych czasach ludzie nie hodowali jeszcze zwierząt domowych. Zalecane jest również jedzenie wątróbek, żołądków, płucek, ponieważ zawierają dużo witamin z grupy B. W książce znajduje się ponad 100 przepisów i sześciotygodniowe plany żywieniowe, które mogą pomóc każdemu w trudnych początkach po przejściu na dietę. [źródło: lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Zawadzie Książęcej
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka „Gotuj i chudnij” to najsmaczniejszy sposób, by zrzucić jeden rozmiar. Jej autorkami są 4 charyzmatyczne Brytyjki: Gizzy Erskine, Harry Eastwood, Sal Henley i Sophie Michell znane z telewizyjnego hitu w Channel Four. Polki pokochały ten program dzięki stacji TVN Style. „Gotuj i chudnij” jest kompendium pomysłów i przepisów na to, jak za pomocą prostych trików zmniejszyć kaloryczność potraw, nie pozbawiając ich przy tym smaku; jak w zdrowy sposób schudnąć bez wyrzeczeń. „Gotuj i chudnij” to nie jest nowa dieta. To zdrowa alternatywa dla normalnego odżywiania. Uczy, jak możemy gotować mniej kalorycznie wykorzystując te same produkty, co dotychczas. Gizzie, Sal, Harry i Sophie wiedzą, że dla wielu osób odchudzanie to droga przez mękę. Wszystkie diety skupiają się głównie na ograniczaniu - kalorii, tłuszczów czy cukrów, nie biorąc pod uwagę kwestii smaku. Takie diety kończą się szybko z powodu ciągłego uczucia głodu, niezadowolenia i nieprzyjemnego smaku potraw. Nie wspominając o efekcie jo-jo, który pojawia się natychmiast po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych. Autorki dowodzą, że jeśli ktoś nie może żyć bez słodyczy czy fast-foodów, nie musi z nich rezygnować. Każda z pań daje przykłady jak samodzielnie przyrządzić ulubione potrawy tak, aby były pyszne, zdrowe i niskokaloryczne (nawet jeśli są to frytki czy hamburgery). Wszystkie przepisy są proste i przyjemne, opisane w bardzo przystępny sposób. Książka składa się z trzech części. PORADNIK, w którym znajdują się m.in. - Krótki przewodnik po kaloriach: kompendium wiedzy, co to są kalorie i jak czytać etykietki - Opis „sprytnych zamienników” kalorii - Kebab z majonezem i frytkami 974 kcal, kebab libański z kurczaka z sosem czosnkowym i piklami wg Gizzi 365 kcal - Dwie gałki lodów śmietankowych 210 kcal, dwie gałki mrożonego jogurtu 150kcal - Puszka coli to 135kcal, puszka coli Light – 1 kcal - Margarita to 145 kcal, lampka szampana 91 kcal. - Opis najczęstszych produktów-winowajców, przez których utrata wagi jest taka trudna - Czy wiesz, że mrożone frytki pokryte są kalorycznymi dodatkami? - Czy wiesz, że zwykłe płatki śniadaniowe są mniej sycące, a bardziej kaloryczne niż te z błonnikiem? - Czy wiesz, że dla poprawienia smaku burgera wegetariańskiego często dodaje się tłuszcz? - Opis „żelaznego zapasu” produktów, które powinniśmy zgromadzić w domu, by zawsze móc przyrządzać szybko zdrowe potrawy o każdej porze dnia i nocy i zdrowe - Niezbędny sprzęt kuchenny, dzięki któremu uda nam się przygotować zalecane potrawy PRZEPISY: - Śniadania, np. chude śniadanie z patelni grillowej - Lekkie lunche, np. sałatka z kozim serem, gruszką, rzeżuchą i orzeszkami w miodzie - Lunche na wynos, np. tortilla z sałatką nicejską - Zupy, np. zupa pomidorowa z chilli i bazylią - Dania główne, np. risotto z krewetkami, cytryną, zieloną cebulką i bazylią - Dania na przyjęcia, np. wykwintna zapiekanka z ryby - Przystawki, np. bakłażan z kminkiem - Desery np. tiramisu czekoladowo-pomarańczowe - Napoje, np. margarita z marakui Przy każdym przepisie czytelniczki znajdą też proste lecz cenne rady związane z przygotowaniem czy przechowywaniem tych potraw. WSZYSTKO O KALORIACH: Bezcenny spis kilkuset produktów spożywczych od warzyw i owoców przez nabiał aż do słodkich przekąsek podający ich przeciętną wartość kaloryczną. Jak twierdzą autorki książki, nie chodzi o to, żeby skrupulatnie liczyć każdą kalorię, wystarczy wiedzieć co jest tuczące i czego powinno się unikać.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Filia w Zawadzie Książęcej
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywa mało znane / Helena Fajkowska, Krystyna Wolf. - Wydanie 4. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne, 1982. - 347stron : tablele, fotografie ; 15 cm.
(Seria Warzywnicza)
Przynależność kulturowa
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Omówienie warzyw krzyżowych iich zastosowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Babicach
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Miraculous: Biedronka i Czarny Kot)
Biedronka zaprasza do gotowania. Teraz i Ty możesz zostać superbohaterem w kuchni i zaskoczyć wszystkich pysznymi potrawami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Babicach
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kod otyłości : książka kucharska dla zdrowia / Jason Fung ; [tłumaczenie Juliusz Poznański] - Wydanie I - Białystok : Vital, 2020 - 213 stron : ilustracje, fotografie kolorowe, wykresy ; 24 cm
Dr Jason Fung zainspirował tysiące ludzi na całym świecie do zmiany diety, która odwraca i zapobiega cukrzycy typu 2 oraz ułatwia schudnięcie, dzięki swoim przełomowym, bestsellerowym książkom Kod otyłości i Kod otyłości – książka kucharska. Ta publikacja pomoże Ci znaleźć odpowiedzi na pytania, dlaczego tyjemy i co jest przyczyną cukrzycy typu 2 i otyłości. Dowiesz się, co jeść, aby schudnąć i uniknąć otyłości brzusznej. Poznasz przepisy opracowane przez dr. Funga, które przynoszą rewelacyjne efekty w powrocie do zdrowia i prawidłowej wagi. Nauczysz się planować posiłki i posty na 16, 24 i 36 godzin. Pozwolą Ci kontrolować poziom insuliny oraz przeplatać smaczne posiłki z okresami postu. Dieta, która normuje poziom insuliny. [empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Zawadzie Książęcej
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej