Karnas Leszek
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia w Nędzy
(3)
Filia w Zawadzie Książęcej
(1)
Autor
Szal Marek
(99)
Steel Danielle (1947- )
(96)
Roberts Nora (1950- )
(74)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(71)
Fabianowska Małgorzata
(64)
Karnas Leszek
(-)
Mróz Remigiusz (1987- )
(64)
King Stephen (1947- )
(63)
Zarawska Patrycja
(63)
Christie Agatha (1890-1976)
(62)
Mazan Maciejka
(56)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(56)
Drabik Wiesław (1956- )
(54)
Drewnowski Jacek (1974- )
(54)
Ludwiczak Bolesław
(54)
Busquets Carlos
(53)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(51)
Webb Holly
(50)
Grimm Jacob (1785-1863)
(48)
Głowińska Anita
(48)
Michalak Katarzyna (1969- )
(48)
Grimm Wilhelm (1786-1859)
(47)
Tuwim Julian (1894-1953)
(47)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(45)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(44)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(44)
Sparks Nicholas (1965- )
(44)
Szulc Andrzej
(44)
Stadtmüller Ewa
(43)
Steel Danielle
(43)
Coben Harlan (1962- )
(42)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(42)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(41)
Wasilewski Kazimierz
(40)
Disney Walt (1901-1966)
(39)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(38)
Clark Brenda
(37)
Olejnik Donata
(37)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(36)
Marlier Marcel (1930-2011)
(36)
Nożyńska-Demianiuk Agnieszka (1964- )
(35)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(33)
Kraśko Jan (1954- )
(33)
Zarawska Patrycja (1970- )
(33)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(31)
Masterton Graham (1946- )
(31)
Steel Danielle (1948- )
(31)
Witkiewicz Magdalena (1976- )
(31)
Dobrowolski Patryk
(30)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(30)
Prus Bolesław (1847-1912)
(30)
Siewior-Kuś Alina
(30)
Gardner Urszula
(29)
Kledzik Emilia (1982- )
(29)
Krzyżanowska Bożena
(29)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(29)
Drabik Wiesław
(28)
Gerritsen Tess (1953- )
(28)
Jaczewska Edyta
(28)
Krawczyk Agnieszka (1972- )
(28)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(28)
Bourgeois Paulette
(27)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(27)
Matz Agnieszka
(27)
Urban Miłosz
(27)
Żukowski Jarosław
(27)
Fabisińska Liliana (1971- )
(26)
Fonfara Andrzej
(26)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(26)
Kabat Jan
(26)
Michałowska Aleksandra
(26)
Spirydowicz Ewa
(26)
Grochola Katarzyna (1957- )
(25)
Marciniakówna Anna
(25)
Niemycki Mariusz (1962- )
(25)
Zimnicka Iwona (1963- )
(25)
Astley Neville
(24)
Courths-Mahler Jadwiga
(24)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(24)
Kingsbury Karen
(24)
Kościuk Zbigniew
(24)
Sandemo Margit (1924- )
(24)
Sawicka Inga
(24)
Schneider Liane
(24)
Williams Sophy (1965- )
(24)
Zimnicka Iwona
(24)
Jennings Sharon (1954- )
(23)
Kordel Magdalena (1978- )
(23)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(23)
Läckberg Camilla (1974- )
(23)
Myśliwy Agnieszka
(23)
Picoult Jodi (1966- )
(23)
Roberts Nora
(23)
Usenko Natalia (1969- )
(23)
Wilusz Tomasz
(23)
Butschkow Ralf (1962- )
(22)
Gargaś Gabriela
(22)
Jakubowska Blanka
(22)
Malita Katarzyna
(22)
Nesme Alexis
(22)
Rodziewiczówna Maria (1864-1944)
(22)
Rok wydania
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
18+
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Migracje
(1)
Przyroda
(1)
Rośliny akwariowe
(1)
Zwierzęta
(1)
Gatunek
Artykuły konsumpcyjne
(1)
Kucharstwo
(1)
Makaron
(1)
Odżywianie
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Żywność
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(2)
Hobby i czas wolny
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Wędrówki zwierząt / Vitus Droscher ; przełożył Leszek Karnas. - Wrocław : Wydawnictwo "ATLAS", 2005. - 48 strony : ilustracje kolorowe, fotografie, mapy ; 28 cm.
(Co i Jak / Atlas ; t. 6)
Znany naukowiec w fascynujący sposób opowiada o wędrówkach ptaków, ssaków, ryb, gadów, płazów i owadów. Wyjaśnia też przyczyny podejmowania trudów tych niebezpiecznych, wyczerpujących podróży i mechanizmy, które nakazują zwierzętom co roku przemierzać tysiące kilometrów. Na licznych mapach przedstawiono trasy wędrówek opisywanych w tej książce gatunkó zwierząt. [Źródło:okładka]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Zawadzie Książęcej
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 59(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mała wielka księga makaronu tł. Leszek Karnas. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk. - 832 strony : ilustracje kolorowe ; 16 cm.
Forma i typ
Odbiorca
18+
Sprawdź, który lubisz najbardziej! Ponad 290 smakowitych przepisów na różne okazje. Klasyczne przepisy oraz najnowsze pomysły z całego świata. Różne rodzaje makaronu, m.in.: pasta, jajeczny, ryżowy, sojowy, gryczany. Przejrzysty podział potraw na każde podniebienie: makarony z mięsem, z rybą, z warzywami, z pieca, sałatki makaronowe, zupy z makaronem. Każdy przepis zilustrowany apetycznym całostronicowym zdjęciem.[źródło: okładka].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szczegółowe opisy roślin: wysokość i tempo wzrostu, minimalna wielkość zbiornika, temperatura i wartosć pH wody, wskazówki dotyczące uprawy i rozmnazania, nazwy naukowe i przyjęte powszechnie nazwy polskie.[okł].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Który z wielu dostępnych produktów spożywczych wybrać? Co kryje się za tajemniczymi symbolami i skrótami na etykiecie? Czy towary z napisem "light" pozwolą nam uzyskać szczupłą sylwetkę? Jak rozpoznać, które jaja pochodzą z hodowli klatkowej, a które z hodowli ekologicznej? Czym się różni woda mineralna od leczniczej i stołowej? Jakie są różnice między sokami, napojami, nektarami a szprycerami? Jak rozpoznać jakość mięsa? Jak zdrowa jest żywność wegetariańska i ile ?bio? jest w produktach biologicznych? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań. Opisano w niej wszystkie dodatki (oznaczone na etykietach literą E i liczbą) występujące w żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki, środki żelujące, wzmacniacze smaku, środki spulchniające, substancje przeciwzbrylające i glazurujące. Podano ich pochodzenie i wpływ na zdrowie. Opisano oznaczenia przedstawiające zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Przedstawiono sposób oznaczania wartości odżywczej ?odchudzonych? towarów: niskokalorycznych, o zredukowanej kaloryczności, półtłustych, bezcukrowych. Wyjaśniono, jakie informacje muszą się znaleźć na etykiecie i jak na ich podstawie ocenić jakość produktu. Porównano wady i zalety żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny i ekologiczny oraz przedstawiono informacje na temat żywności wzbogaconej substancjami bioaktywnymi."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia w Nędzy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej